perjantai 15. marraskuuta 2019

Kiemuroita, taikaa ja lennokkaita tarinoita - Uusia joulukirjoja 2019

Tämän vuoden uutuusjoulukirjoissa jahdataan purkautuvaa villalankaa pitkin kaupunkia, odotetaan joulukortteja, toivotaan lunta ja laitetaan pukki valheenpaljatustestiin. 

Taas on ilmestynyt hyvä kokoelma jouluisia lastenkirjoja. Joulukirjakokoelmamme on jo karttunut kolmella. Muitakin tekisi vielä mieli, mutta eihän niitä kaikkia voi ostaa. Tässä esittelen ainakin suurimman osan tämän vuoden uusista jouluisista lastenkirjoista.

Cecilia Heikkilä: Kissa Lempisen joulukiemura (Lasten Keskus)



Kissa Lempisen jouluun valmistautuva kotikaupunki on peittynyt lumivaippaan. Onneksi kissa Lempisellä on pehmeä punainen villapusero pitämässä sen lämpimänä. Aamuisella kävelyretkellä villapaita alkaa purkautua, eikä kissa Lempinen huomaa mitään, ennen kuin sen mahavilloja alkaa hytisyttää. Ei auta muu kuin seurata purkautunutta lankaa pitkin kaupungin kujia, seiniä, kattoja ja torneja. Mitä langan päästä mahtaa löytyä? Kenties lämpöä ja ystävyyttä?


Juha Virta & Marika Maijala: Joulu juksaa (Etana Editions) 



Filippa ja hänen ystävänsä aasi Antero, kissa Nokonen ja Kani jatkavat seikkailujaan tällä kertaa jouluisissa tunnelmissa. Ystävyksiä hämmästyttää, kun joulupukkeja tuntuu tupsahtelevan vähän sieltä sun täältä. Kauppareissulla sukkansa kastanut Filippa tutustuu murmeliin, joka väittää olevansa joulupukki. Kissa Nokonen ja Kani puolestaan löytävät kauppapuodin ylähyllyltä nuhaisen opossumin, joka sanoo olevansa joulupukki, ja painavaa ostoskassia raahaavaa tätiä auttava Antero saa kuulla tädin olevan joulupukki. Mitä tämä oikein merkitsee joulun kannalta?

Henna Ryynänen: Jouluinen Myry - Lennokas joulutarina (Tammi)



Henna Ryynäsen esikoiskuvakirjan päähenkilönä seikkailee joulupukin koira Myry. Kun joulupukki lähtee lahjoja jakamaan, Myry huomaa lahjapaketin tippuvan joulupukin reestä. Myryn on etsittävä lahja ja toimitettava se joulupukille. Avuksi pelastusoperaatioon lähtee Harakka Huttunen. Miten ystävykset selviävät pimeässä metsässä, jossa joku tuntuu seuraavan niitä? Ehtivätkö ne toimittaa lahjan ajoissa pukille?

Heidi Viherjuuri & Nadja Sarell: Hilja ja operaatio joulun taika (Kustannus-Mäkelä Oy) 




Heidi Viherjuuren rakastetut Hilja-kirjat ovat saaneet jatkoa. Uutuuskirjassa Hilja yrittää selvittää, onko joulussa taikaa vai onko joulu vain mainostemppu, kuten isosisko Veini väittää. Salaisessa operaatiossa Hilja selvittelee, onko tonttuja olemassa. Ja tottahan joulunalusaikaan mahtuu paljon muutakin jouluista puuhaa ja kommelluksia. Jouluaattona Hilja laittaa joulupukin valheenpaljastustestiin. Jouluisen lastenromaanin on kuvittanut Nadja Sarell. 

Annukka Kiuru & Sirkku Linnea: Tonttu Toljanteri ja joulupukin uudet vaatteet (Minerva Kustannus Oy)



Hyväsydämisestä ja kommelluksille alttiista Tonttu Toljanterista kertova uutuuskirja on yhdenlainen muunnelma klassikkosadusta keisarin uudet vaatteet. Kirjassa päästään kurkistamaan Toljanterin nuoruuteen, aikaan jolloin tonttu vielä etsii itseään ja paikkaansa maailmassa. Tarinasta selviää, kuinka Toljanteri tuli alun perin tutustuneeksi joulupukkiin. Tällä kertaa Toljanterin tehtäväksi lankeaa joulun pelastaminen. Onnistuuko hän siinä? Sirkku Linnean kuvittama lastenromaani sopii niin leikki-ikäisille kuin alakouluikäisillekin.

M. Christina Butler & Tina Macnaughton: Siilin jouluseikkailu (Karisto)



Joulu lähestyy ja siili ystävineen kerää metsässä koristeeksi piikkipaatsamaa. Vastaan tulee orava, joka on viemässä joululahjoja ja ruokaa flunssaiselle oravavaarille. Kaikki haluavat lähteä mukaan auttamaan. Kotimatkalla lumimyrsky yllättää seurueen, joka ehtii onneksi juuri luolaan suojaan. Nyt siilin rakas punainen myssy on tarpeen. Pelastustoimien aikana myssylle taitaa vaan käydä vähän hullusti. Saakohan sitä enää ennalleen? 

Annette Amrhein & Sabine Straut: Pikku pesukarhun joulukirje (Kustannus-Mäkelä Oy)



On joulunalusaika ja posti tuo pesukarhujen kotiin roppakaupalla joulukortteja. Korttien lopussa lähetetään terveisiä Panulle, pesukarhuista pienimmälle. Panu haluaisi kuitenkin saada ihan omia kortteja. Pesukarhuäiti vihjaisee asiasta Kontiolan papalle, joka ryhtyykin heti toimeen. Kirjeen matka Panun luo ei kuitenkaan suju aivan suunnitellusti. Monta mutkaa on matkassa, ennen kuin Panu saa ikiomaa postia.

Mark Sperring & Lucy Fleming: Maailman paras lahja (Kustannus-Mäkelä Oy)



Jouluna kuusen alla odottaa yllätys: hieno, punaiseen paperiin kääritty paketti. Mutta koska se ei ole Islalle eikä Karhulle, he lähtevät etsimään lahjapaketin oikeaa omistajaa. He eivät osaa arvata, että kyseessä on maailman paras lahja.

Jane Chapman: Oikea lumijoulu (Kustannus-Mäkelä Oy)



Karhujen mökissä valmistaudutaan viettämään perinteistä joulua koristeineen, lahjoineen ja herkkuineen. Takkatulen ääressä olisi oikein kotoisaa nauttia joulutunnelmasta, mutta yksi asia puuttuu. Karhunpennut toivovat hartaasti lumisadetta, ja lopulta toive toteutuu. Mutta entäpä jos lunta tuleekin vähän liikaa, suorastaan tuvan täydeltä? Voiko sisällä leikkiä lumisotaa tai rakentaa lumiukon?
 

Melanie Joyce, Stephanie Moss, Gabi Murphy et al.: Joulun satuseikkailu - Talvisia tarinoita perheen pienimmille (Gummerus)



Joulun satuseikkailu on neljän tarinan kokoelma, jossa seikkaillaan joulu- ja talvitunnelmissa. Suurikokoisen satukirjan pääpaino on värikkäässä kuvituksessa. Tekstiä on melko vähän, joten kirja soveltuu jo pienellekin kuulijalle.

Riimein kerrotussa tarinassa Pikku Otson taianomainen joulu karhunpoikaa jännittää mahtaako joulupukki tuoda hänelle lainkaan lahjoja, kun vuoden aikana on tullut törttöiltyä kerran jos toisenkin. Isäkarhu muistuttaa poikaa kaikista niistä hetkistä, jolloin tämä teki hyvää. 

Tarinassa Joulupukin lumisadepallo joulupukki joutuu tapaturmaan juuri jouluaattona. Kun tohtori määrää hänelle lepoa, joutuu joulumuori lahjoja jakamaan. Miten muori tonttuineen mahtaa pärjätä? 

Tarinassa Pikku pingviinin iso seikkailu pieni pingviini haluaa seikkailla. Hurjista tilanteista toiseen joutuva pingviini ei tunnista seikkailua sen keskellä ollessaan, mutta lopulta alkaa koti-ikävä painaa. 

Tarinassa Prinsessa Lumi ja yksisarvinen lumottu lumisadepallo tempaa yksinäisen prinsessan satumaailmaan, josta löytyy satumaisen ihania ystäviä. 


Milloin teillä on tapana aloittaa joulukirjojen lukeminen? Meillä ollaan jo hyvässä vauhdissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti