keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

"Aprillit päässä" kirjoitettuja runoja

Aprillipäivänä kaikki on mahdollista. Pallo potkii pelaajia, lattia on talon katto ja paisti karkaa padasta. Näin ainakin käy Jukka Itkosen runossa Aprillipäivä, joka löytyy Itkosen runokokoelmasta Aprillipäivä (Lasten Keskus 2017). Kirjan vallaton kuvitus on Camilla Pentin käsialaa.


Alkusivulla varoitetaan, että runot on kirjoitettu "aprillit päässä". Melkoista nonsensea monet runoista ovatkin. Esimerkiksi runossa nimeltään Arkinen runo tipahtaa kaskelotti TV-ruudusta lattialle.

Nonsensella en tarkoita sitä, että runot olisivat täyttä hölynpölyä. Vaikka kokoelma on täynnä hullunkurisuuksia, monissa runoissa on hyvinkin tarkkanäköisiä oivalluksia ympäröivästä maailmasta. Esimerkiksi runossa Lauloi tavataan sotaurho muurahainen, joka lähti sotimaan vieraille maille ja nyt sillä on vain yksi tuntosarvi.

Nonsense-runoudella voi valistaakin. Kokoelmasta löytyy runo nimeltään Vältä tupakointia. Runo Titanikki meni rikki kelpaa pieneksi historian oppitunniksi Titanic-laivan kohtalosta.

Itkosen runoissa on loppuriimit kohdillaan. Niissä leikitellään kielellä, tavataan mm. Laka-noita eli noita nimeltään Laka, jonka äiti on Eta-noita. Runoista löytyy mukavia kielellisiä oivalluksia. Esimerkiksi mummon kutomaa villasukkaa kutsutaan jalanpesäksi. Kokoelman pisin sana lienee kastematolehmänmaitosurma runosta Hyvä Sylvi!

Omaan makuuni runokokoelmassa on vähän liikaa mustaa huumoria ja muita hirveyksiä. Kuolemaa käsitellään useissa runoissa. Suolakarhun laulu alkaa rankasti:
"Suolaa, suolaa, suolaa vaan,
en saa enää hunajaa,

kohta minut suolataan.

Tänne saapuu metsämies

punaisine myssyineen,

koirineen ja pyssyineen.
Sitten kuuluu laukaus
ja..."

Onneksi runon loppupuolella paljastuu, että metsämies onkin kolmivuotias vesipyssymetsästäjä.

Omaksi suosikkirunokseni valikoitui Lampaat, vaikka se edustaakin juuri mustaa huumoria. Tässä pari katkelmaa runosta:
"LAMPAAT

Ne istuvat siellä,

poutaisella säällä,

valkean pullean poutapilven päällä.
- -

Tämä runo kertoo lampaista.
Eivät selvinneet
suden hampaista."

Runokokoelma sopii erinomaisesti lapsen ja vanhemman yhteiseen kielelliseen iloitteluun. Itse olen sikäli epäkiitollisessa asemassa, ettei tyttäreni välitä runoista, eikä yleensä halua niitä kuunnella. Onneksi on varmaan toisenlaisiakin lapsia. 


Jukka Itkonen: Aprillipäivä
Kuvitus: Camilla Pentti
Kustantaja: Lasten Keskus 2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti