lauantai 25. huhtikuuta 2020

Lammas vanupalloista — Kirja + askartelu osa 1

Korona-aika on kuorinut minusta esiin entistä ahkeramman askartelijan. Kun varhaiskasvatus on langennut omille harteille, on ollut pakko ryhtyä ohjaamaan toimintaa, jota päiväkodin viikkokalenterissa kutsutaan kädentaidoiksi.

Äskettäin olen keksinyt toimivan konseptin, jonka olen nimennyt kirja + askartelu -metodiksi. Siinä luetaan ensin jokin kirja ja sitten askarrellaan jotain, joka liittyy jotenkin (joskus vain löyhästi) luettuun kirjaan.

Koska korona-aikaan puuhavinkeille on erityisen suuri tarve, tulen julkaisemaan näitä kirja + askartelu -postauksia nyt aika tiheässä tahdissa.

Koska harvalta löytyy hyllystä juuri samoja kirjoja kuin meiltä, omasta hyllystä voi valita toisen kirjan, joka sopii askarteluideaan, tai skipata koko kirjan ja vain askarrella.

Vinkkaamani askartelutyöt ovat yleensä yksinkertaisia, koska tarkoituksena on, että lapsi pystyy toteuttamaan niitä samalla, kun itse vielä hoitaa työasioita.

Projektit on raavittu kasaan niistä tarvikkeista, joita meiltä on kotoa löytynyt. Soveltaminen on sallittua (ja usein ehkä välttämätöntä).

Kärsivällisyyteni ei riitä pikkutarkkojen ohjeiden kirjoittamiseen. Kerron, mitä materiaaleja olemme käyttäneet ja luotan, että kuvista mallia ottamalla päätyy samankaltaiseen tulokseen.

Näiden alkupuheiden jälkeen pääsemme ensimmäiseen aiheeseemme. Askartelimme lampaan (tai pässin) Pija Lindenbaumin kirjan Henna ja pässinpäät (WSOY 2001) innoittamana.



Kirjassa Henna on etelänmatkalla ja hotellissa on tylsää. Hennan mielikuvitus pääsee valloilleen. Hän löytää hiekalta viisi velttoa ja hikistä lammasta. Henna ryhtyy pelastustöihin. Lampaat täytyy vilvoitella, lypsää ja keriä. Sitten niitä täytyy auttaa uimaan ruoanhakuun toiselle rannalle. Herkästä Hennasta kertova kirjasarja sukeltaa lapsen mielikuvitusmaailmaan.

Lammasaskarteluun tarvitaan:
  • mustaa kartonkia
  • valkoisia vanupalloja
  • askartelusilmiä tai tarroja (tai piirrä silmät valkoiselle paperille)
  • sakset
  • liimaa




Mustasta kartongista leikataan lammashahmo, jolle liimataan silmät ja vanupalloja villaksi. Helppoa!




Lisää Henna-kirjoista voi lukea täältä.


Pija Lindenbaum (teksti ja kuvat): Henna ja pässinpäät
Ruotsinkielinen alkuteos: Gittan och fårskallarna
Suomennos: Päivö Taubert
Kustantaja: WSOY 2002


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti