torstai 2. huhtikuuta 2020

Kansainvälistä lastenkirjapäivää vietetään teemalla "Sanojen nälkä"

Tänään on kansainvälinen lastenkirjapäivä. Aina huhtikuussa satusetä Hans Christian Andersenin syntymäpäivänä vietettävän lastenkirjapäivän tarkoituksena on innostaa lapsia kirjan ääreen ja nostaa esiin kirjoja eri puolilta maailmaa.

Vuosittain kansainvälisen IBBY-organisaation (The International Board on Books for Young People) jäsenmaista yksi valitsee lastenkirjapäivälle lukemisen iloa korostavan viestin, joka leviää eri puolille maailmaa.

Tänä vuonna viestistä vastaa Slovenia. Vuoden 2020 teema on "Sanojen nälkä" (A Hunger for Words). Viestin on kirjoittanut Peter Svetina ja julisteen kuvittanut Damijan Stepančič.

Lastenkirjapäivää vietetään tänä vuonna maailmanlaajuisen poikkeustilan aikana. Lukeminen on jotain, jota onneksi voi tehdä silloinkin, kun joutuu pysyttelemään kotona. Se voi piristää, lohduttaa ja auttaa selviämään vaikeina aikoina.

Kiitän onneani, että meillä on hyllyt täynnä lukemista — jopa kirjoja, joita emme ole vielä ehtineet lukea.

Helsingin kirjastot ovat olleet nyt suljettuina kaksi viikkoa ja Herttoniemen kirjasto jo helmikuun puolivälistä asti. Alan kärsiä vieroitusoireista. Nyt vasta huomaan, miten valtava merkitys kirjastolla on elämässämme. Kirjastoon olisi niiiiin ihana päästä. Vaan kun ei pääse.

Jos kaikilla ei ole kotona omaa kirjakokoelmaa, tekniikka onneksi mahdollistaa myös elektronisten kirjojen lainaamisen kirjastosta. Netistä löytyy myös paljon ilmaista materiaalia.

Meillä on muun muassa kuunneltu Tartu tarinaan -hankkeen lukulähetyksiä, Lukumummien ja -vaarien elämyksellisiä lukutuokioita ja Lukulumon ääneenluettuja kirjoja sekä luettu Iltasatu-palvelun satuja.


Tytär kuuntelee Tartu tarinaan -hankkeen lukulähetystä, jossa Tuomo Rannankari lukee Anna Krogeruksen tarinan Muttinen ja äiti (WSOY 2019)


Oman hyllyn kirjojakin on ehditty lukea paremmin kuin yleensä. Lastenkirjapäivän kunniaksi esittelemme tässä kuvakavalkadin kuusivuotiaani tämänhetkisiä suosikkeja omasta hyllystämme.




Tarinat hammaskeijuista kiinnostavat nyt, kun juuri taas lähti yksi hammas, jo neljäs.

Lulu Frost — kuv. Lorna Brown ja Fran Brylewska — suom. Sari Luhtanen: Tiuku, pieni hammaskeiju. Gummerus 2017.




Tyttären rakkain muumikirja on tänä vuonna 75 vuotta täyttävä Muumit ja suuri tuhotulva, jonka juuri luimme iltasaduksi — taas kerran.

Tove Jansson — suom. Jaakko Anhava: Muumit ja suuri tuhotulva. WSOY 2015.




Toinen rakas muumikirja on Outo vieras Muumitalossa, jossa jahdataan kummallisen hajun lähdettä öisessä Muumitalossa.

Tove Jansson — kuv. Per Olov Jansson — suom. Panu Pekkanen: Outo vieras Muumitalossa. WSOY 1981.




Kuten muumikirjat, myös Elsa Bescowin kirjat ovat olleet minullekin rakkaita omassa lapsuudessani. Tytär on nyt erityisen innostunut täti Vihreästä, täti Ruskeasta, täti Sinipunaisesta, setä Sinisestä sekä Petteristä ja Lotasta kertovista tarinoista. Viimeksi luettiin Petterin ja Lotan seikkailut.

Elsa Bescow: Petterin ja Lotan seikkailut. Gummerus 1983.




Ava ja oikukas trumpetti pääsi mukaan siksi, että tytär rakastaa tämäntyylisiä kuvituksia eli kuvituksia, joista näkee, että ne on tehty käsin.

Anja Portin — kuv. Aino-Maija Metsola: Ava ja oikukas trumpetti. WSOY 2017.




Hieno kuvitus on myös syksyiseen metsään sijoittuvassa kirjassa The Artists.

Carles Porta — engl. Daniel Hahn: The Artists. Flying Eye Books 2018.




On surullista, kun mummolaan ei nyt pääse, mutta ainakin voi lukea Onni-pojan matkasta mummolaan.

Sanna Pelliccioni: Onni-poika menee mummolaan. Minerva 2016. 3. p.




Meillä asuu pieni Frozen-fani. Frost — Elsas och Annas väskbok -kirjan kätevän laukkumaisen muodon ansiosta teoksen voi ottaa mukaan vaikka ulos.

Disney: Frost — Elsas och Annas väskbok. Parragon 2015.




Todellisten prinsessojen tarinat kiinnostavat ihan yhtä paljon kuin kertomukset satuprinsessoista — ehkä enemmänkin.

Satu Erra & Johannes Erra — kuv. Ilona Partanen: Todellisten prinsessojen kirja — Vahvoja kuninkaallisia naisia Hatšepsutista Victoriaan. Tammi 2018.




On harmi, ettei voi matkustaa. Huhtikuun reissumme ja vanhempien työmatkoja peruuntui. Matkatunnelmiin voi uppoutua Aino-kirjan avulla.

Kristiina Louhi: Aino matkustaa. Tammi 2004. 5. p.




Greta Thunbergin tarina kiinnostaa.

Jeanette Winter — suom. Sanna Niemi: Kotimme on tulessa. Karisto 2020.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti