lauantai 4. huhtikuuta 2020

Nyt tarvitaan Peppi Pitkätossun asennetta

Kun ajat ovat vaikeat, tarvitaan vahvoja esikuvia. Maailman vahvin tyttö Peppi Pitkätossu selviää tilanteesta kuin tilanteesta loistavan itsetuntonsa avulla. Vaikka hän ei aina osaa käyttäytyä kovin sovinnaisesti, hänellä on hyvä sydän.

Astrid Lindgrenin rakastettu punapää on hurmannut lapsia jo useassa sukupolvessa. Tyttäreni hurahti Peppiin täysillä kolmivuotiaana. Leikeissä hän alkoi olla jatkuvasti Peppi Pitkätossu, ja pihalla hän komensi ystäväänsä: "Oo sä Annika, mä oon Peppi."

Innostus taisi lähteä liikkeelle Buu-klubbenissa esitetystä ruotsinkielisestä Peppi Pitkätossu -TV-sarjasta. Samaa sarjaa katsoin jo omassa lapsuudessani. Peppi oli hahmona tyttärelleni tuttu tosin jo ennen ohjelmaa. 

Pikku taaperosta asti hän oli selaillut Tukholmasta tuotua pahvisivuista kirjaa Här kommer Pippi Långstrump (Rabén & Sjögren 2015), jonka tekstinä on ruotsiksi Peppi Pitkätossu -laulun sanat (Här kommer Pippi långstrump, tjolahopp tjolahej tjolahoppsan-sa...). Kuvitus on iki-ihanaa ja tuttua Ingrid Vang Nymania.



Kun tyttären Peppi-innostus oli kiivaimmillaan, hankin Peppi Pitkätossu -romaanin uuden suomennoksen. Tai olihan se silloinkin jo kymmenen vuotta vanha käännös, mutta ehdoton parannus edelliseen vuodelta 1946 peräisin olevaan käännökseen verrattuna.

Romaanissa on Ingrid Vang Nymanin mustavalkoinen kuvitus, mutta kuvia ei tietenkään ole joka aukeamalla. Suuresta innostaan huolimatta kolmivuotiaani ei vielä jaksanut kuunnella varsinaista romaania, minkä kyllä tietysti arvasinkin.

 



Onneksi kirjastosta löytyi nuoremmille lapsille suunnattu teos Tunnetko Peppi Pitkätossun? (WSOY 1997). Siihen on valittu joitain Peppi Pitkätossu -romaanin tarinoita ja muokattu ne lyhyempään muotoon. Ingrid Vang Nymanin kuvat on suurennettu ja väritetty. Näin Peppi Pitkätossusta on saatu aikaan kuvakirja, joka upposi hienosti myös kolmivuotiaaseeni. 




Seuraavaksi tutustuimme Peppiin sarjakuvamuodossa. Kirjassa Peppi ei tahdo kasvaa isoksi (WSOY 2003) Peppi, Tommi ja Annika seikkailevat Etelämerellä Kurrekurredut-saarella, jossa Pepin isä Efraim on kuninkaana. Kun lapset viimein palaavat kotiin, Huvikumpu on peittynyt lumeen.



Sarjakuva-Peppi oli täydellinen formaatti kolmivuotiaalle. Nyttemmin olemme jo päässeet lukemaan oikeaa Peppi-romaaniakin.

Mikä Pepissä sitten niin kovasti viehättää? 

"Hän on niin vahva", tytär selittää. "Peppi jaksaa nostaa hevosen. Peppi on maailman vahvin tyttö."

Joulukuussa pääsimme nauttimaan Peppi Pitkätossusta balettina. Olen kirjoittanut käynnistämme täällä.




Nyt ihan jokaisella on mahdollisuus nähdä tuo esitys. Se on nimittäin katsottavissa tallenteena ilmaiseksi Oopperan nettisivuilla. Tallenne kestää 2 tuntia ja 19 minuuttia. Siinä on joksikin aikaa ajanvietettä kotona tylsistyville lapsille.

Oopperan sivuilla on katsottavissa muitakin esityksiä. Lapsia saattaa kiinnostaa esimerkiksi Pieni merenneito -baletti.


Här kommer Pippi Långstrump
Teksti: Astrid Lindgren
Kuvitus: Ingrid Vang Nyman
Kustantaja: Rabén & Sjögren 2015

Peppi Pitkätossu
Teksti: Astrid Lindgren
Kuvitus: Ingrid Vang Nyman
Ruotsinkielinen alkuteos: Pippi Långstrump
Suomennos: Kristiina Rikman
Kustantaja: WSOY 2017 

Tunnetko Peppi Pitkätossun?
Teksti: Astrid Lindgren
Kuvitus: Ingrid Vang Nyman
Ruotsinkielinen alkuteos: Känner du Pippi Långstrump?
Suomennos: Vappu Vainio
Kustantaja: WSOY 1997

Peppi ei tahdo kasvaa isoksi
Teksti: Astrid Lindgren
Kuvitus: Ingrid Vang Nyman
Ruotsinkielinen alkuteos: Pippi vill inte bli stor
Suomennos: Päivö Taubert
Kustantaja: WSOY 2003


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti