Askartelu, näpertely ja uuden luominen on siis täysin Tove Janssonin hengen mukaista. Viime kesänä ilmestynyt MUUMI Askartelukirja (WSOY 2019) neuvoo askartelemaan Tove Janssonin luoman satumaailman innoittamana.
Nyt kun suurin osa lapsista viettää päivänsä kotona, askarteluunkin luulisi olevan aikaa. Ainakin meillä askartelutarvikelaatikkoja pöllytetään päivittäin. Välillä askartelu sujuu tyttäreltä kuin vettä vaan, mutta välillä tarvitaan inspiraatiota. Nyt on askartelukirjoille kysyntää.
MUUMI Askartelukirja on laajan ulkolaisen tekijäkaartin luomus. Tekijöiksi on mainittu Emily Ford, Lorna Scobie, Liz Adcock, Amanda Li ja Grace Gleave. Sen lisäksi kirjaa on tehnyt kolme valokuvaajaa ja kuusi askartelijaa.
Teoksessa on monentasoisia töitä, mutta aloitteville askartelijoille kirjaa ei varsinaisesti ole suunnattu. Monet projekteista vaativat aika hyviä käsityötaitoja. Muumihenkisiä käsitöitä toteutetaan muun muassa neulomalla, virkkaamalla, ompelemalla ja huovuttamalla.
Kirjassa neuvotaan esimerkiksi, kuinka neulotaan muumilapaset, virkataan Tuu-tikin lakki, ommellaan Pikku Myy -patalappu tai huovutetaan kaveriksi pieni Muumipeikko.
Jos perustaidot ovat hallussa, selkeiden ohjeiden seuraaminen on helppoa. Hyvät valokuvat avittavat ohjeiden ymmärtämistä. Sivuja on koristeltu Tove Janssonin omilla piirroksilla, jotka tuovat kirjaan aitoa Muumilaakson tunnelmaa.
Kuusivuotiaani oli ensin vähän pettynyt, kun monikaan kirjan töistä ei soveltunut hänen ikäisensä toteutettaviksi. Ihanasti hän kuitenkin osasi käyttää kirjaa inspiraation lähteenä ja luoda sitten itse jotain aivan omanlaistaan.
Joitain kirjan töistä pystyisi kyllä pienikin lapsi toteuttamaan yhdessä vanhemman kanssa. Kirjassa neuvotaan esimerkiksi muuttamaan kivet, simpukankuoret ja oksanpätkät kauniiksi koriste-esineiksi maalaamalla ne iloisilla väreillä.
Itse ihastuin huopakankaasta ommeltuun taikapilvinauhaan, joka olisi loistava koriste lastenhuoneeseen. Valkoisia pilviä ja musta taikurin hattu, ah miten suloinen.
Pohdin myös tarvitsisinko samanlaisen esiliinan kuin Muumimammalla. Se olisi varsin yksinkertainen toteuttaa. Ehkä punavalkoraidallinen esiliina ylläni muuttuisin yhtä luovaksi kuin Muumimamma.
"Ja sitten äiti alkoi maalata kukkia majakan seiniin. Niistä tuli suuria ja voimakkaita, sillä siveltimet olivat isot, verkkoväri imeytyi suoraan kalkkiin ja näytti syvältä ja läpikuultavalta — voi, niistä tuli ihmeen kauniita! Tämä oli tuhat kertaa hauskempaa kuin halkojen sahaaminen. Kukka toisensa jälkeen puhkesi seinään, ruusuja, kehäkukkia, orvokkeja, pioneja... Äiti melkein pelästyi nähdessään, miten kauniisti hän osasi maalata."
(Tove Jansson — suom. Laila Järvinen: Muumipappa ja meri. WSOY 2008. 23. p.)
Emily Ford, Lorna Scobie, Liz Adcock et al.: MUUMI Askartelukirja
Englanninkielinen alkuteos: MOOMIN Craft Book
Suomennos: Susanna Paarma
Kustantaja: WSOY 2019
Muumi-kirjojen -lukuhaaste
Osallistun tällä postauksella Luetaanko tämä? -blogin Kian muumi-kirjojen -lukuhaasteeseen. Kia haastaa suojelemaan Itämerta lukemalla muumi-kirjoja. Haaste on osa #MEIDÄNMERI-kampanjaa. Kampanjassa kerätään rahaa sinilevän poistamiseksi Itämerestä. Kia lupaa lahjoittaa jokaista lukemaansa muumi-kirjaa kohti kaksi euroa osoitteessa https://oursea.fi/fi. Jokainen saa päättää lahjoitettavan summan itse. Kymmenellä eurolla Itämerestä voidaan poistaa 40 kiloa sinilevää.
Tämäpä vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta. Hieman kyllä mietin, että ehkä tämä ei sopisikaan minulle (tai perheelleni), jos monien ohjeiden toteuttamiseen tarvitaan hiukan enempi käsityötaitoa. :) Itse olen aikamoinen poropeukalo...
VastaaPoistaOlin vähän yllättynyt, kuinka vaativia useimmat projektit olivat. Olisin luullut, että muumiaiheisessa askartelukirjassa työt olisivat olleet enemmän lapsentasoisia. Kirja oli kyllä kaunis katsella ja töitä oli hauska ihailla. Loppujen lopuksi emme kokeilleet suoraan yhtäkään ohjeista, mutta inspiraatiota silti saimme.
VastaaPoista