perjantai 10. huhtikuuta 2020

Pääsiäisen perimmäisen merkityksen äärellä

Onko helppo puhua lapselle pääsiäisestä? Siis pääsiäisen todellisesta merkityksestä. Sellaisista varsin abstrakteista asioista kuin kuolemasta ja ylösnousemuksesta.

Kuvakirja Atte ja Anna viettävät pääsiäistä (Lasten Keskus 2015) on tarkoitettu kasvattajan avuksi. Tekstin ovat kirjoittaneet Tytti Issakainen ja Maisa Tonteri. Kuvat ovat Pekka Rahkosen.




Kirjassa seurataan viisivuotiaan Annan ja seitsenvuotiaan Aten pääsiäiseen valmistautumista ja pääsiäisen viettoa. Tutuksi tulevat monet yleiset pääsiäisperinteet, kuten virpominen, rairuohon kasvatus ja munien maalaaminen.

Päiväkerhossa seurakuntatalolla Anna oppii, mitä Jeesukselle tapahtui pääsiäisenä. Lapsia varten on järjestetty varsin vaikuttavan näköinen pääsiäispolku, jonka eri pisteillä tutustutaan Jeesuksen viimeisen pääsiäisen tapahtumiin.

"Polku jatkuu hämärään huoneeseen, jossa on suuri kivi.
— Jeesus haudattiin kallioon hakattuun hautaan, opas sanoo.
— Haudan suulle vieritettiin iso kivi.
Opas pyytää kaikkia sulkemaan silmänsä. Annakin nostaa kädet silmilleen. Kuuluu jyrinää. Sitten lapset saavat avata silmänsä.
Anna hämmästyy. Koko huone on nyt valoisa. Haudan kivi on pois paikaltaan.
Kivellä istuu enkeli."

Pääsiäiseksi Anna ja Atte perheineen matkustavat maalle mummolaan. Lapset ihastelevat kanalassa kuoriutuvia tipuja ja iloitsevat pääsiäispupun tuomista suklaamunista. Pääsiäiskirkosta saa mukaansa kauniin keltaisen narsissin.

Mukavan ja lämminhenkisen tarinan perässä on vanhemmille informaatiota pääsiäisen historiasta ja pääsiäisperinteistä. Vanhemmille annetaan ohjeita, kuinka puhua pääsiäisestä lapsen kanssa. Muun muassa tällaisia viisaita sanoja kirjasta löytyy:

"Varsin pienelläkin lapsella on tunnetasolla kokemusta asioista, joista pääsiäisajan tapahtumissa kerrotaan. Hän tietää, millaista on joutua eroon jostakusta, jota rakastaa, ja miltä tuntuu, kun taas näkee tuon rakkaan ihmisen. Hän tietää, miltä tuntuu pelätä pimeässä, ja millaista on, kun valot syttyvät. Hän tietää, millaista on olla surullinen ja sitten taas iloinen. Hän on nähnyt, miten luonto talvella näyttää kuolevan ja kuinka se herää keväällä eloon."

Kirjan lopussa neuvotaan, kuinka lapsi ja aikuinen voivat yhdessä askarrella pääsiäiskoristeeksi näyttävän pääsiäispuun.

Tämä pieni vihkomainen kirja johdattaa mukavasti pääsiäistunnelmaan.

Hyvää pääsiäisaikaa kaikille!


Atte ja Anna viettävät pääsiäistä
Teksti: Tytti Issakainen ja Maisa Tonteri
Kuvitus: Pekka Rahkonen
Kustantaja: Lasten Keskus ja Kirjapaja 2015


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti