sunnuntai 5. huhtikuuta 2020

Kuinka monta mahtuu yhdelle luudalle?

Tänään on se päivä, jolloin pieniä noitia normaalioloissa saattaisi ilmestyä ovelle virpomaan. Nykyisissä olosuhteissa tuskin. Nautitaan siis noidista kirjojen välityksellä.

Pienelle leikki-ikäiselle voi valita vaikkapa Julia Donaldsonin kirjoittaman ja Axel Schefflerin kuvittaman kirjan Onko luudalla tilaa? (Kustannus-Mäkelä 2016). Kirjan on suomeksi riimitellyt Hannele Huovi.



Syylänenäinen noita-akka lentelee onnellisena luudalla kissansa kanssa. Yläilmoissa tuuli on kuitenkin villi ja sieppaa noidalta mitä milloinkin. Milloin on hukassa hattu, milloin lettinauha tai taikasauva.

"'Alas!' kirkaisee noita, 
maahan tömähtää luuta. 
Eipä löydykään sauvaa 
ihan ilman muuta."

Onneksi noita saa apua ystävällisiltä eläimiltä ja kaikki kadonneet esineet löytyvät. Auttajilla on kaikilla sama pyyntö:

"'Olen tomera koira,
tomerampi kuin kukaan.
Onko luudalla tilaa?
minä tahtoisin mukaan.'"

Juu, vastaa noita jokaiselle. Vaan kun luudalla on jo neljä eläintä ja noita, tapahtuu kauheita: luuta napsahtaa poikki. Ja jotta onnettomuus olisi maksimaalisen hirveä, noita on vähällä päätyä lohikäärmeen kitaan.

Vain nokkelien eläinystävien ansiosta noita pelastuu ahdingosta. Kiitokseksi noita varmistaa, että uusi luuta kestää koko poppoota ja kaikilla on siinä mukava matkustaa.

Kuusivuotiaalleni kirja alkoi jo olla liian simppeli. Ja koska hän ei pidä riimikirjoista, lukuelämys ei ollut varsinaisesti menestys. Kuvat sentään olivat hänestäkin hauskat. Uskoisin, että vähän nuoremmille leikki-ikäisille kirja toimii hyvin.


Julia Donaldson: Onko luudalla tilaa?
Kuvitus: Axel Scheffler
Englanninkielinen alkuteos: Room of the Broom
Suomeksi riimitellyt: Hannele Huovi
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2016. 2. p.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti